diffúzor kompakt vagy bridge fényképezőgépen
Diffúzor kompakt vagy bridge fényképezőgépen

Számtalan kiegészítő segít egy jobb fotó elkészítésében, de ezek elég drágák egy hobbifotós számára. Ilyen hasznos kiegészítő a derítőlap, a softbox és a vakulágyító. Az utóbbi diffúzor néven is ismert. Most a derítőlapról és a rendszervaku elé rakható fénylágyítókról írok néhány szót.

A diffúzor

Sajnos a rendszervaku elég erős fényt ad, aminek az az eredménye, hogy a lefotózott tárgy erős árnyékot vet és a közelebbi részek hajlamosak a kiégésre is. Portréfotó esetén a modell szemébe sem illik nagyon belevillantani főleg, ha a barátnőnk. 🙂 Ezt a problémát lehet kiküszöbölni egy diffúzor alkalmazásával. A vakupapuccsal rendelkező gépek esetében könnyebb dolgunk van, mert a boltokban kapható diffúzorok is erre rögzíthetőek. Azokat lemásolva könnyen készíthetünk házilag egyet magunknak. Egy kis kreativitással kompakt vagy bridge fényképezőgépre is készíthetünk diffúzort.

Diffúzor hiányában egy papírt is tarthatunk a vaku elé pár centire vagy rögtönözhetünk egyet névjegykártyából vagy papírból.

Derítőlapok
Derítőlapok (Balra egy 5in1 derítőlap; jobbra házilag készített A4-es méretű derítőlapok kissebb tárgyak fotózásához vagy hátteréhez.)

A derítőlap

Portré és tárgyfotónál az erős árnyékok ellensúlyozására használatos kellék. Kisebb tárgyak fotózásához készíthetjük fehér vagy akár színes kartonból is. Én kétfélét használok, fehér-ezüst és fehér-fekete oldalút, de készítettem zöldet is kísérletként, ha a szabadban fotózok. A legtöbb esetben megfelelő a fehér, de ha nagyobb fényerőre van szükségünk akkor az ezüstöt érdemes használni. Ha a fényt csökkenteni (elvenni) akarjuk akkor pedig a feketét. Portréfotónál minimum 80×80 centis méretben kell gondolkozni, erre házilag a pár centi vastag hungarocell a megfelelő megoldás. Viszonylag olcsón Obiban és hasonló helyeken beszerezhető.

Ajánlott méretek:
Kisméretű tárgyak és rovarok : A4-es méret
Általános célra : 50×50 cm
Portréfotó : 80×80 cm
Teljes alakos fotó : 120×100 cm vagy ennél több.

diffúzor hatása fotózásnál
Diffúzor hatása (Balról haladva az első kép vaku nélkül készült; a második vakuval, ahol jól látszik az erős árnyék; a harmadik vaku és diffúzor használatával készült; a jobb szélsőnél szintén diffúzort használtam, de megtámogattam egy derítőlappal a fotózást, mert elég sötét a figura)

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük